2013. február 9., szombat

Arculat I.

Az Arculat egy "második generációs" szinti pop zenekar volt, mely 1996-1997 körül működött. A "második generációs" kifejezés alatt azt értem, hogy - mint oly sok dolog az életben - a hazai DM gyökerű elektronikus szcéna is szakaszolható. Az első szakasz a nyolcvanas évek végétől hozzávetőlegesen a kilencvenes évek elejéig tartott, és ide tartozott a már bemutatott Bahnhof, a Bonanza, 5-let, az "ős" New Times, Dr. Beat stb. A második generációba azon együtteseket sorolom, amelyek a kilencvenes évek közepétől a végéig működtek. Szerintem van még harmadik és negyedik szakasz is, de ezekről majd egyszer később...Az említett korszakokat természetesen nem csupán az időbeliség különböztette meg egymástól, hanem például az is, hogy kiérezhető egyfajta zenei érési folyamat az egyre későbbi felvételek megszólalásában. Utóbbi minden bizonnyal a technikai apparátus változásának is betudható, de szerepet játszhat ebben az is, hogy az újabb generációk számára már talán már más együttesek, illetve a régiek későbbi időszakai jelenthettek viszonyítási pontokat. A közös gyökér, a DM által dominált szubkultúra első hazai vonulatát kétségkívül a BB dominálta, és ugyanez mondható el később a Populär együttesről. Bár utóbbi kapcsán fontos megjegyezni azt, hogy az - Aditie Populaire néven - már aktív volt a korai fázisban is, ám a próbálkozás jellegű demo felvételek és az 1995-ben megjelent Új arcok a feszületen című anyag között ég és föld a különbség.

Visszatérve az Arculatra, ebben az esetben is tartalmaz a demo feldolgozásokat (DM, Camouflage, Populär), de egy kivételtől eltekintve ezeket nem digitalizáltam. Az egy kivétel a Szerelmes ágyaink című Populär szám újragondolása, amelynek eredetijét az Arculat-féle variánshoz képest csak évekkel később ismertem meg. Így számomra ez a dal már az Arculathoz tartozik. A demo anyag keverésén még kellett volna dolgoznia az együttesnek, de remélem, hogy így is élvezhető lesz.
                           Arculat I. by Gabor Gabor on Grooveshark

1 megjegyzés:

  1. olyasfajta pillanatkép ez, ami napokig gondolkodni hagyja az embert. szeretem az ilyen meta-bejegyzéseidet, ne is ragadj le az anyagon.

    VálaszTörlés